FBG – Fiber Bragg Grating

FBG Interrogator SPK-155: Optische precisie

  • hoge resolutie
  • hoge gevoeligheid
  • voor statische en dynamische metingen
  • geen bewegende delen nodig voor de spectrumanalyse
  • uitlezing van FBG's op willekeurige golflengtes binnen het spectrum
  • Specificaties   Meer informatie…

Fiber Bragg Grating – Optische technologie voor betrouwbare signaaloverdracht

Optische technologie heeft gedurende de afgelopen 40 jaar een nieuwe betekenis in de meettechniek gekregen. Vergeleken met conventionele elektronische technologieën kunnen glasvezelkabels signalen storingsvrij over grote afstanden overbrengen.
In de klassieke rekstrookmeettechniek kunnen deze voordelen benut worden met behulp van optische rekstroken in de vorm van Fiber Bragg Grating (FBG). Een rek-verandering in de glasvezel veroorzaakt hierbij een verandering van de golflengte van het gereflecteerde licht.

Peekel Instruments biedt nu een nieuwe interrogator aan bij de vertrouwde serie van meetapparatuur Autolog 3000 en PICAS Touch. Deze kan optische veranderingen in de golflengte van FBG's met een dynamiek van tot 15 kHz registreren. Het resultaat wordt in passende fysieke eenheden omgezet en overgedragen aan het meetprogramma.

De nieuwe interrogator SPK 155 werkt met een breedbandige lichtbron en kan tot 20 FBGs in een glasvezelkabel uitwaarderen. Deze techniek maakt het mogelijk om alle sensoren synchroon te meten met een meetsnelheid tot 15 kHz. Door middel van een optische switch kunnen meerdere glasvezelkabels aan het systeem worden aangesloten en gemeten worden.

Deze nieuwe techniek kan daar worden toegepast, waar temperatuur, rek en vibraties gemeten moeten worden over grote afstanden of onder lastige elektrische omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn het monitoren van bouwwerken, langdurige metingen aan grotere constructies, en het meten aan hoogspanningsleidingen en -masten. Glasvezeltechniek maakt het mogelijk om afstanden van meerdere kilometers te overbruggen tussen het meetapparaat en de meetpunten.

Specificaties
Golflengte-bereik45 nm (1525 – 1570 nm)
Aantal kanalen / glasvezels1, 4, 16
Aantal sensoren per glasvezel< 20 1)
Samplerate per kanaaltot 15 kHz 2)
Herhaalbaarheid< 3 pm
Stabiliteit van de golflengte< 10 pm
Resolutie van de golflengte0,1 pm
Nauwkeurigheid golflengte1 pm
Onboard ProcessingPeak Detectie
Bragg Gating FWHMmin. > 0,2 nm; advies 0,5 nm
  
Mechanische en elektrische eigenschappen
Temperatuur0 tot 50 °C
Optische connectorenFC-APC / LC-APC
Stroomverbruiktyp. 5 W, max. 10 W
1) Afhankelijk van FBG afstand: typ. 4 nm afstand: ongeveer 11 FBGs
2) Afhankelijk van aantal optische kanalen: 1: 15 kHz, 4: 5 Hz, 16: 1 Hz